Gå til innholdet
Nye nettsider er nylig lansert, og vi fikser fortløpende feil og mangler. Takk for at du har tålmodighet mens vi får alt innhold på plass.

Statsbudsjettet 2023 – Liten realvekst for høyere utdanning og forskning

Portrettfoto av rektor Bård Mæland
  • Av: Bård Mæland, Marianne Brattland
  • Publisert: 6. oktober 2022.
Universiteter og høyskoler får en liten realvekst i et stramt statsbudsjett for 2023.

For VID betyr årets budsjett en tilskuddsøkning på 25 millioner kroner sammenliknet med 2022. Rektor savner likevel en opptrapping av regjeringens satsing på desentralisert og fleksibel utdanning. Norge trenger flinke folk i hele landet.

– Det koster å bygge opp utdanning med den kvaliteten vi mener er riktig, og da trenger vi en forutsigbar finansiering, sier rektor Bård Mæland.

Et budsjett tilpasset situasjonen i Norge og verden

Forslaget til statsbudsjettet for 2023 er ellers som forventet ut fra de økonomiske utfordringene Norge og verden står i.

  • Samlet får sektoren en realvekst på 0,3 prosent.
  • 70 nye studieplasser bl.a. til medisin.
  • Ingen realvekst for forskningssektoren.

Arbeidslivet trenger enda flere sykepleiere og barnevernsfeltet trenger mer kompetanse.

– Jeg er glad for at videreføringen av studieplassene til de nye barnevernsutdanningene og til desentraliserte sykepleieutdanning videreføres. Jeg er derimot lite fornøyd med at 115 studieplasser fra 2020 i blant annet sykepleie, vernepleie og sosialt arbeid utfases allerede fra 2023. Dette rimer svært dårlig med det samfunnsbehovet som finnes for disse profesjonsutøverne, sier Mæland.

Statsbudsjettet har imidlertid sikret at Forskningsrådet nå lyse ut FRIPRO første halvår i 2023, med tildelinger tidlig i 2024. – Dette er viktig for våre forskningsmiljøer, og vil gi muligheter for mange av våre forskere, sier Mæland.

Studieavgift for utenlandske studenter

Mæland synes det er svært uheldig at regjeringen innfører kutt som skal kompenseres med innføring av studieavgift for utenlandske studenter.

– Et slik kutt vil sette internasjonaliseringsarbeidet tilbake, stride mot gratisprinsippet og vil kunne ha konsekvenser for enkelte av våre studieprogrammer. Gjennom våre internasjonale studieprogrammer viser vi at VID også engasjerer seg globalt. Utveksling av studenter og ansatte skaper møter, og forståelse for at verdens rikdom og ressurser ikke er rettferdig fordelt. Kampen mot denne urettferdigheten vil vi i VID være en del av, sier Mæland.

Nøysomhet og økte utgifter

Kunnskapsminister Ola Borten Moe manet til nøysomhet under fremleggingen av statsbudsjettet i dag.

– Alle må selvsagt bidra til at regnestykket går opp, men med prisøkning, lønnsstigning og økte strømutgifter er det utfordrende å få neste års budsjett i havn innenfor styrets forventninger om resultat, sier Mæland.

VID får i likhet med de øvrige private høgskolene om lag 7 millioner kroner i reduksjon som følge av inndekning av andre satsninger, og med begrunnelse i nye reisevaner.