Bachelor i sosialt arbeid
Bachelor i sosialt arbeid
Bachelor i sosialt arbeid er en utdanning for deg som ønsker å jobbe med mennesker. Utdanningen kvalifiserer for arbeid med å forebygge, redusere og løse sosiale problemer.
Bachelor i sosialt arbeid er en utdanning for deg som ønsker å jobbe med mennesker. Utdanningen kvalifiserer for arbeid med å forebygge, redusere og løse sosiale problemer.
Opptakskrav og poenggrenser 2021
Generell studiekompetanse / realkompetanse
For heltid ved VID Oslo, studiested Diakonhjemmet; kvote for førstegangsvitnemål: 45,7. Ordinær kvote: 52,8
For deltid ved VID Oslo, studiested Diakonhjemmet: Ordinær kvote: 46,7 - Se spesielt tilleggskrav til dette studiet lenger ned på siden.
Organisering av studiet
Deltidsutdanningen går over 4 år. I første, andre og fjerde studieår er det 2 samlinger per semester. Det tredje studieåret er et fulltidsår med 100% studiebelastning. Utover samlingene er studiet basert på selvstudier og studentsamarbeid i faste kollokviegrupper. All undervisning og studentaktiviteter er obligatorisk. Deltidsstudiet gjør det mulig å kombinere studier med deltidsarbeid.
Heltidsutdanningen er et fulltidsstudium over 3 år.
Profesjonstittelen er sosionom
Sosialt arbeid er et praktisk yrke og en akademisk disiplin. Bachelor i sosialt arbeid er et studium som gir profesjonstittelen sosionom.
Mål med studiet
Sosialt arbeid handler om å forebygge, begrense eller løse sosiale problemer og bedre menneskers levekår og livskvalitet. Målet med studiet er å utdanne kunnskapsrike og handlekraftige sosionomer som kan bistå barn, unge, voksne og eldre som befinner seg i utsatte eller sårbare livssituasjoner. I studiet vektlegges tverrfaglig og tverretatlig samarbeid - en kompetanse som er nødvendig for å kunne tilby helhetlige, individuelt tilpassede og koordinerte tjenester.
Hva lærer du?
Sosionomer jobber både med å bistå enkeltpersoner og grupper som befinner seg i vanskelige livssituasjoner og med endring av forhold i samfunnet som skaper sosial ulikhet. Sosialt arbeid har dermed et dobbelt mandat. Dette doble mandatet fordrer kunnskap om politiske, økonomiske og juridiske rammebetingelser på den ene siden og kunnskap om mennesker og sosiale problemer på den andre. Studiet integrerer temaer fra psykologi, sosiologi, etikk, jus, sosialpolitikk, vitenskapsteori og forskningsmetoder. Verdibevissthet, livsløpsperspektiv, myndiggjøring og medvirkning utgjør studiets profil ved VID, og tematiseres på ulike måter gjennom studiet.
Studiene i sosialt arbeid er veldig spennende. Jeg gleder meg hver eneste dag til å gå på skolen.
– Stig Børre Høydal, tidligere student ved bachelor i sosialt arbeid
Hvordan lærer du?
Studiet bygger på en forståelse av læring som en aktiv prosess som utfolder seg i samhandling med andre mennesker. Studiet har derfor varierte undervisnings- og læringsformer med fokus på egenaktivitet og deltakelse for å styrke læringsprosessen. Praksis og feltarbeid utgjør omkring en fjerdedel av studiet. I praksisperiodene får du mulighet til å omsette teoretisk kunnskap i praktisk handling.
Hvor jobber sosionomer?
Sosionomer har stillinger innenfor NAV, barneverntjeneste, helse- og omsorgstjenester, rusomsorg, psykisk helsevern, skole, sykehus, familievern, kriminalomsorg, arbeid- og integreringstiltak, og i frivillige organisasjoner. I tillegg til direkte arbeid med mennesker, arbeider sosionomer med politisk påvirkning, forskning, tjenesteutvikling, samfunnsarbeid, undervisning, administrasjon og ledelse.
Videre studiemuligheter
Bachelorgraden gir mulighet for videre studier på mastergradsnivå og en rekke videreutdanninger. Masterstudiet i sosialt arbeid ved VID har sosialt arbeid i partnerskap som profil. Masterstudiet gir mulighet for faglig fordypning både gjennom fordypningsemner og i arbeid med masteroppgaven. Masteroppgaven kan gjerne bygge videre på tema fra bacheloroppgaven. Videreutdanningene kan bygges ut til en mastergrad.
Hvorfor velge studier ved VID?
- Vi har lang og bred erfaring i å drive studiet.
- Vi tilbyr tett oppfølging av studenter.
- Vi skaffer gode og relevante praksisplasser.
- Det er mulighet for praksis og teoristudier i utlandet.
- Vi har et godt studiemiljø og har fokus på studentdemokrati.
- VID har en sentral beliggenhet.
Praksis
Studiet har to praksisperioder. Den første praksisperioden utgjør til sammen to uker og gjennomføres som frivillig i frivillig sektor. Den andre praksisperioden går over 18 uker og gjennomføres i offentlig, privat eller frivillig sektor i rollen som profesjonell. Det er mulig å gjennomføre praksis i utlandet.
Les om Praksisstudier i bachelor i sosialt arbeid ved VID Oslo, emne 9.
Pedagogiske ressurser til bachelor i sosialt arbeid
Pedagogiske ressurser er ressurser som blant annet brukes i forbindelse med praksis, praksisoppgaver og for veiledere.
- Informasjon om mappe som arbeids- og eksamensform: En mappe er en samling av faglige arbeider gjort over en lengre periode. Dette er et informasjonsskriv om mappe som arbeidsform og eksamensform.
- Kritisk refleksjon: Kritisk refleksjon er en metode for å reflektere over egen praksis. Den bygger på en forståelse av at det eksisterer ulike former for kunnskap og at vi gjennom refleksjon kan bli mer bevisst på hvilken kunnskap vi bygger på og hvordan den påvirker hvordan vi handler.
- Tilbakemelding til medstudent: Informasjon og tips til det å gi og få respons på arbeidskrav fra medstudent.
Emner
- Introduksjon til sosialt arbeid
- Samfunnsvitenskapelig og juridisk kunnskapsgrunnlag i sosialt arbeid
- Sosialt arbeid i et livsløpsperspektiv
- Sosialt arbeid i frivillig sektor
- Livssyn, verdier og relasjoner i profesjonell praksis
- Sosialt arbeid med individer og grupper i sårbare livssituasjoner
- Profesjonsutøvelse i sosialt arbeid
- Etikk og fagrefleksjon i sosialt arbeid
- Samfunnsarbeid og sosialt arbeid i organisasjoner
- Sosialt arbeid i grupper og institusjoner
- Kunnskapsutvikling i sosialt arbeid
- Forskningsdesign og metode
- Bacheloroppgaven
Artikler

Jobber for at barn skal ha det godt
Det jeg liker aller best ved jobben er at jeg kan hjelpe barn, som har det vanskelig hjemme, til å få det bedre, sier sosionom Charlotte Eriksen.

Fakta og priser
- Deltid, VID Oslo, (SOSDEL)
Studieby
Programkode
SOSDEL
Gjennomføring
Deltid
Studiepoeng
180
Studiets lengde
4 år.
Støttet av Lånekassen?
Studieplasser
60
Undervisningsspråk
Norsk
Poenggrense
Opptakskrav
Priser SOSDEL 2021-2022
- NOK 600 Semesteravgift
- NOK 320 Kopiavgift / studentråd
- Studieavgift NOK 6100
- Totalt per semester NOK 7020
Fagansvarlig
Organisering av studiet
Deltidsutdanningen går over 4 år. I første, andre og fjerde studieår er det 2 samlinger per semester. Det tredje studieåret er et fulltidsår. Utover samlingene er studiet basert på selvstudier og studentsamarbeid i faste kollokviegrupper. All undervisning og studentaktiviteter er obligatorisk. Deltidsstudiet gjør det mulig å kombinere studier med deltidsarbeid.
- Heltid, VID Oslo, (SOSHEL)
Studieby
Programkode
SOSHEL
Gjennomføring
Heltid
Studiepoeng
180
Studiets lengde
3 år.
Støttet av Lånekassen?
Studieplasser
87
Undervisningsspråk
Norsk
Opptakskrav
Priser SOSHEL 2021-2022
- NOK 600 Semesteravgift
- NOK 320 Kopiavgift / studentråd
- Studieavgift NOK 5600
- Totalt per semester NOK 6520
Fagansvarlig
Organisering av studiet
Heltidsutdanningen går over 3 år. Deler av undervisningen og studentaktiviteter er obligatorisk.
Søknad
Deltid, VID Oslo, (SOSDEL)
Søknadsfrist
15. april 2021
Opptak til studiet er lukket
Opptakskrav
Generell studiekompetanse. Les om generell studiekompetanse på Samordna opptak.
Det er mulig å søke med realkompetanse. Det gjelder søkere over 25 år. Les om realkompetanse på våre opptakssider.
Annen dokumentasjon
Når du har fått opptak til studiet, kreves det
Opptakskrav for søkere til bachelor i sosialt arbeid deltid
For opptak til deltidsstudiet i sosialt arbeid, må du oppfylle ett av følgende spesielle tilleggskrav i tillegg til generell studiekompetanse:
Enten minimum to års relevant arbeidserfaring i løpet av de siste fem årene eller 50 % relevant arbeidstilknytning i første, andre og fjerde studieår. Arbeidserfaringen må samlet utgjøre to år på fulltid. Nåværende arbeidssted kan godkjennes frem til 1. august ved dokumentasjon innen 1. juli.
Både arbeidserfaring og arbeidstilknytning må være sosialfaglig relevant. Følgende arbeidssteder/områder godkjennes som forutgående arbeidserfaring eller arbeidstilknytning i studietiden:
Asylmottak, barnevernstjenesten, barnevernsinstitusjoner, barnehage, fosterhjem (forsterket og lønnet), familievern, frivillige organisasjoner, hjemmetjeneste, institusjoner for rusbrukere, kollektiver, krisesentre, kultur-/oppvekstetat (fritid), NAV, psykisk helsearbeid, boenheter for personer med psykisk utviklingshemning, skoler, skolefritidsordning, sosialpedagogiske enheter, spesialpedagogiske kompetansesentra (miljøarbeid) og tilsvarende arbeidsteder/områder.
Administrative stillinger innenfor disse arbeidsstedene/områdene oppfyller ikke nødvendigvis kravet om sosialfaglig relevans.
Last opp dokumentasjon
Dette spesielle opptakskravet skal du dokumentere på eget skjema, som lastes opp i nettsøknaden din hos Samordna opptak senest innen 1. juli: Skjema for dokumentasjon.
Spørsmål om opptak?
- Ella Johanne Flatland, rådgiver, opptaksleder, Oslo, telefon: +47 22 45 19 26, e-post: opptak@vid.no
Heltid, VID Oslo, (SOSHEL)
Søknadsfrist
15. april 2021
Opptak til studiet er lukket
Opptakskrav
Generell studiekompetanse. Les om generell studiekompetanse på Samordna opptak.
Det er mulig å søke med realkompetanse. Det gjelder søkere over 25 år. Les om realkompetanse på våre opptakssider.
Annen dokumentasjon
Når du har fått opptak til studiet, kreves det
Spørsmål om opptak?
- Ella Johanne Flatland, rådgiver, opptaksleder, Oslo, telefon: +47 22 45 19 26, e-post: opptak@vid.no
Ressurser
- Studieplaner/fagplaner
- Pensumlister
- 2020-2021: Pensumlister høst 2020, Bachelor i sosialt arbeid, VID Oslo
- 2020-2021: Pensumlister vår 2021, Bachelor i sosialt arbeid, VID Oslo
- 2019–2020: Pensumlister høst 2019, Bachelor i sosialt arbeid, VID Diakonhjemmet, Oslo
- 2019–2020: Pensumlister vår 2020, Bachelor i sosialt arbeid, VID Diakonhjemmet, Oslo
- 2018–2019: Sosialt arbeid, bachelor, pensum - rev 7.11.18
- 2017–2018: Sosialt arbeid, bachelor, 2017–2018, pensum
- 2016–2017: Sosialt arbeid, pensum, 2016–2017
- 2015–2016: Sosialt arbeid, pensum, 2015–2016