Gå til innholdet
Nye nettsider er nylig lansert, og vi fikser fortløpende feil og mangler. Takk for at du har tålmodighet mens vi får alt innhold på plass.

Covid-19 – Beredskap og forebygging knyttet til somaliske og pakistanske innvandrere i Norge

Prosjektperiode

april 2021–april 2024

Veiledere

Hovedveileder: Lise-Merete Alpers, VID

Biveileder: Kari Storstein Haug, VID

Biveileder: Line Nortvedt, OsloMet

Om prosjektet

Da virussykdommen covid-19 rammet verden, var innvandrere overrepresentert blant de smittede. I Norge har somaliere og pakistanere hatt langt høyere smittetall enn resten av befolkningen gjennom hele pandemien. Sentralt i arbeidet med å bekjempe sykdommen står smitteforebygging, og det å være godt informert og ha kunnskap om viruset.

Hensikten med prosjektet er å få kunnskap om hvordan innvandrere med bakgrunn fra Somalia og Pakistan fikk informasjon om covid-19, og hvilke erfaringer de har med informasjonen de fikk. Det er også et mål å få kunnskap om hvordan det er ønskelig for disse innvandrergruppene å få informasjon, og hvilke utfordringer de opplever med å overholde tiltak for smittevern. Sykepleieres kompetanse innenfor migrasjon, kultur og mangfold vil i denne sammenheng være sentral. Kunnskap om hvilken rolle sykepleiere fra kommunehelsetjenesten kan ha i å støtte informasjonsarbeidet om pandemien, vil også være sentralt for prosjektet.


I forbindelse med pandemien har frivillige organisasjoner, som Røde Kors og Norske Kvinners Sanitetsforening, fått bevilgninger fra regjeringen til informasjonsarbeid om covid-19. En del av dette prosjektet vil omhandle organisasjonenes erfaringer med deres informasjonsarbeid til de to nevnte innvandrergruppene. I tillegg er det et mål å få kunnskap om hvilken rolle religiøse ledere har hatt i informasjonsarbeidet om covid-19.

Studien har en kvalitativ tilnærming, og dataene vil samles inn ved hjelp av både fokusgruppe- og dybdeintervjuer. Informantene vil bestå av innvandrere fra Somalia og Pakistan, sykepleiere fra kommunehelsetjenesten, religiøse ledere og nøkkelpersoner fra Røde Kors og Norske Kvinners Sanitetsforening.

Målet med prosjektet er å få kunnskap som kan være overførbar til fremtidige pandemier, og bidra til innovative beredskapsløsninger for fremtiden. Studien vil også kunne være relevant for andre innvandrergrupper, samt kunne brukes i andre land.

Bakgrunn
Master i klinisk forskning og fagutvikling

Forskergruppe
Migrasjon, religion og interkulturelle relasjoner (MIGREL)