Gå til innholdet
Nye nettsider er nylig lansert, og vi fikser fortløpende feil og mangler. Takk for at du har tålmodighet mens vi får alt innhold på plass.

Søvn hos akutt og/eller kritisk syke barn på barneintensiv

Prosjektperiode

september 2021–september 2024

Veiledere

Hovedveileder: Elisabeth Holm Hansen VID/USN

Biveileder: Hanne Birgit Alfheim VID

Om prosjektet

prosjektet omhandler hvordan søvnkvaliteten til akutt og/eller kritisk syke barn er når de er innlagt på barneintensiv i Skandinavia og hvordan barns søvn påvirkes av miljøet på barneintensiv.

Akutt og/eller kritisk syke pasienter på intensivavdelinger har behov for søvn og hvile for å samle krefter. Søvn har en restaurerende effekt som er viktig for syke pasienter og deres rehabilitering. Søvn fremmer sårtilheling, reduserer risikoen for stress, angst og depresjon, er viktig for immunforsvaret, påvirker hormonbalansen og bedrer hukommelse og intellekt. Mangel på søvn kan blant annet gi nedsatt immunforsvar, smerteterskel og sårtilheling, delirium, depresjon og nedsatt evne til å mestre pasientrollen. Samtidig har intensivavdelinger et miljø med aktivitet døgnet rundt med mange betydelige barrierer mot god søvn, deriblant lys og lyd, forstyrrelser ved prosedyrer, behandlingstiltak, bivirkning av medikamenter og smerter og ubehag.

I motsetning til voksne er søvn hos på barn på intensiv et område hvor det er gjort lite forskning. Formålet med dette prosjektet er å studere søvnkvalitet blant barn innlagt på barneintensiv, undersøke miljøet på barneintensiv relatert til søvn og hvile og utforske barns behov for ivaretagelse av søvn på barneintensiv. Funnene i dette prosjektet kan bidra til ny kunnskap som kan brukes til å begrense forstyrrelser av søvn og dermed forebygge de negative psykiske og fysiske konsekvensene ved redusert søvnkvalitet. Videre kan dette gi bedre behandling av barn som er akutt og/eller kritisk syke med et stort behov for søvn og hvile i en krevende rehabiliteringsprosess.

Bakgrunn

Master i intensivsykepleie

Forskningsgruppe

Pasientopplevelser og utvikling av intervensjoner (PIFO)