Gå til innholdet
Nye nettsider er nylig lansert, og vi fikser fortløpende feil og mangler. Takk for at du har tålmodighet mens vi får alt innhold på plass.

Sykepleie i endring

Prosjektperiode

september 2021–desember 2024

Veiledere

Om prosjektet

Prosjektets overordnede hensikt er å oppnå kunnskap om hvordan omsorg i sykepleie kommer til syne gjennom litteratur om sykepleie og gjennom klinisk dokumentasjon. Konkret vil prosjektet belyse omsorgsbegrepet, og utforske klinisk dokumentasjon i sykepleie (KDS) uttrykt i fritt personlig språk og dokumentasjon der standardisert terminologi i sykepleie er anvendt.

Omsorg som sykepleiefagets kjerne bunner i et relasjonelt og kollektivistisk menneskesyn. Sykepleiens fundament er omsorgsetisk, vi har ansvar for menneskene vi møter. Hvordan møtet mellom mennesker oppleves er grunnleggende for om livets muligheter snevres inn eller utfoldes.

Omsorgen står samtidig i en spenning. Spenningen fremtrer i møte med effektivisering, standardisering, teknologi og økonomisering av både tids- og pengeressurser. Omsorg er i mindre grad målbart, og står under press fra ulike kanter.

Klinisk dokumentasjon i sykepleie har endret seg radikalt fra tidlige fritekst-nedtegnelser til nåværende elektroniske pasientjournal (EPJ) med standardisert terminologi. Økt kvalitet på sykepleiedokumentasjon som en viktig konsekvens av endringene vurderes som positivt, men hvordan omsorg i sykepleie kommer til uttrykk i et slikt internasjonalt, standardisert språk er det begrenset kunnskap om.

Prosjektet har en kvalitativ, utforskende og fortolkende tilnærming. Prosjektets første del vil være en systematisk kunnskapsoppsummering i form av en Integrative review. Målet er å skaffe oversikt over empirisk og teoretisk kunnskap, og funn fra dette studiet vil danne teorigrunnlag for prosjektets øvrige faser.

Prosjektets empiriske del baserer seg på analyse av sykepleiernes kliniske dokumentasjon fra to ulike tidsperioder. Datamaterialet bygger på anonymisert sykepleiejournal fra ca år 2000-2006 da førstegenerasjons EPJ ble innført, og tilsvarende materiale fra ca 2015-d.d.

Bakgrunn

Master: Klinisk forskning og fagutvikling

Forskningsgruppe

Helsefremming og samhandling i et livsløpsperspektiv (HELSELiv)
Eksistensielle perspektiver i forskning og praksis (EXIST)