Gå til innholdet
Nye nettsider er nylig lansert, og vi fikser fortløpende feil og mangler. Takk for at du har tålmodighet mens vi får alt innhold på plass.

Utfyllende bestemmelser for vurdering av realkompetanse som grunnlag for opptak til bachelor- og årsstudier

Fastsatt av rektor 18. desember 2015, revidert 6. juli 2017, 24. januar, 23. oktober 2019 og 20. januar 2025.

De utfyllende bestemmelsene bygger på lov 8. mars 2024 nr. 9 om universiteter og høyskoler, forskrift 4. juni 2024 nr. 1483 om grader, opptak, studier og eksamen ved VID vitenskapelige høgskole og forskrift 6. januar 2017 nr. 13 om opptak til høgare utdanning

Det er hver enkelt utdanningsinstitusjon som bestemmer hva som gir realkompetanse til sine studier. Samme type studium kan derfor ha forskjellige krav til realkompetanse ved ulike institusjoner.

Søker må oppfylle både generelle og studiespesifikke krav. Søkere som oppfyller disse kravene, konkurrerer om plass med øvrige kvalifiserte søkere.

Selv om en søker får godkjent realkompetanse for et studium betyr ikke det at studieplass tildeles automatisk. Søker som får godkjent realkompetanse rangeres skjønnsmessig i forhold til øvrige søkere etter en helhetsvurdering av søkerens samlede kompetanse.

Hvis søker registrerer søknad om opptak til realkompetanse etter fristen 1. mars vil søker ikke ha krav på å bli saksbehandlet.

Generelle krav til realkompetanse som grunnlag for opptak til bachelor- og årsstudier ved VID vitenskapelige høgskole

  • Søkere må være 25 år eller eldre i opptaksåret.
  • Søkere har ikke generell studiekompetanse
  • Søkere må dokumentere minimum 5 års relevant fulltids yrkespraksis. Det blir lagt vekt på type stilling, ansvarsområde og variasjon i yrkespraksis. Videre kan ulønnet arbeid og organisasjonsarbeid med relevans til studiet vektlegges.
  • Søkeren må dokumentere kunnskaper i norsk og engelsk på et nivå som tilsvarer kravene til generell studiekompetanse. Hvis søker ikke har kunnskaper på dette nivået kan det gis kompensasjon for kravet til norsk og/eller engelsk dersom en helthetsvurdering av søknaden viser at søker har tilsvarende kompetanse. Dette gjelder ikke for studier med studiespesifikke krav. Se oversikt nedenfor.
  • Søkere med morsmål fra land utenfor Norden må dokumentere norsk tilsvarende kravene i forskrift 6. januar 2017 nr. 13 om opptak til høgare utdanning § 2-1 og § 2-2.
  • Søker må i en egenerklæring (maks 1 side) gjøre rede for motivasjon for studiet, egen oppfatning av hva de tror studiet vil kreve av dem og hvordan de mener å kunne gjennomføre studiet.

Studiespesifikke krav

Bachelor i sykepleie

  • Kunnskaper i norsk på nivå med VG1 (112 årstimer eller tilsvarende)
  • Kunnskaper i matematikk tatt på nivå med VG1 (minimum 84 årstimer eller tilsvarende)

Bachelor i vernepleie

  • Kunnskaper i matematikk tatt på nivå med generell studiekompetanse (224 årstimer eller tilsvarende)

Bachelor i sosialt arbeid

  • Kunnskaper i norsk på nivå med kravet til generell studiekompetanse (393 årstimer eller tilsvarende)