Nye perspektiver på sykepleie med utveksling fra USA
- Publisert: 4. november 2019.
Høsten 2019 er det hele seks studenter fra USA i Bergen. Abigail Zoccola, Alexandra Tadros, Emily Hawkins, Emily Rinehart, Erin Wei og Julianna Rosik startet oppholdet med to uker innføring i norske forhold, kultur, språk og sykepleie før det første praksisoppholdet. Studentene fikk praksisplass på hver sin avdeling ved Fyllingsdalen sykehjem, som er et korttids- og rehabiliteringssykehjem.
God erfaring med veiledning
Alle studentene hadde hver sin veileder som fulgte dem hele perioden. På den måten ble de godt kjent med arbeidet på avdelingen og de enkelte pasientene.
Styrer Magny Nordtveit og fagutviklingssykepleier Angunn Hope fortalte at det ikke hadde vært noe problem til å rekruttere frivillige til veilederoppgaven.
Hilde Jørgensen og Simon Aarberg, to av veilederne, syntes det hadde vært givende å bli kjent med studentene. Det var spennende å diskutere forskjeller i hvordan man jobber i USA og Norge, og fint å bli utfordret på å snakke engelsk. Hilde var imponert over hvordan alle i staben håndterte å snakke engelsk med studentene, selv om noen syntes det hadde vært litt uvant i begynnelsen. Simon fremholdt at det hadde gått så greit takket være studentenes innsats. De var ikke redde for å prøve seg, og ved å tørre å være litt ukomfortable hadde de fått god kontakt med pasientene, også de som ikke snakket engelsk. Studentene lærte seg noen grunnleggende fraser og ord på norsk, men ellers gikk det mye i ikke-verbal kommunikasjon, noe de syntes de lærte mye av.
Kulturforskjeller og likheter
Da de fire ukene i praksis var over ble studentene, veiledere og avdelingsledere invitert på marsipankake, og det ble gjennomført en felles samtale der de gikk igjennom hva de hadde opplevd.
Abigail, Alexandra, Emily H, Emily R, Erin og Julianna delte sine refleksjoner over hva som skiller praksisen de har hatt her med det de har vært vant til fra USA. Et av de første og største kultursjokkene handlet om å lære seg av med å bruke hansker i alle situasjoner. Studentene satte stor pris på dette, ettersom de følte at de kom nærmere pasienten og lettere kunne skape gode relasjoner.
Abigail og Hilde fortalte at et av temaene de snakket mye om på avdelingene var hvordan sykepleiere i USA er mye mer opptatte av å gjøre målinger til faste tider, dokumentere alt de gjør, og at mye av det de gjør er strengere kontrollert. For eksempel gjelder dette medikamenthåndtering. Emily H fortalte at de hadde vært veldig overrasket over hvor tilgjengelig medisinrommet på Fyllingsdalen var, og hvordan det signalerer at man stoler på sykepleieren.
En annen ting de amerikanske studentene satt pris på var å få en uniform som ikke skilte dem fra resten av staben. I USA har studentene egne uniformer slik at alle ser hvor på rangstigen de er, og det samme gjelder alle andre yrkesgrupper. De opplevde sykehjemmet i Norge som mye mindre hierarkisk enn det de var vant til fra sykehuspraksis hjemme, og at alle jobbet mer sammen på tvers av yrkesgrupper med pasienten i fokus.
Sykepleieren i Norge utfører mange flere pasientnære oppgaver, som mat og stell, og de har færre pasienter per sykepleier. Dette gjorde at de amerikanske studentene følte at de kom nærmere den enkelte pasienten og alle skapte gode relasjoner med de pasientene de hadde ansvar for, enten de kunne kommunisere på engelsk eller ikke.
Språk ingen hindring for kommunikasjon
Erin fortalte om hvordan hun hadde fått god kontakt med en pasient i matsituasjoner tross at de ikke kunne kommunisere på samme språk.
– Vi måtte være mer kreative, og samtidig ble vi mer selvsikre på oss selv og jobben vi gjorde. Vi lærte oss at språket bare er en del av det vi arbeider med, noe som er en god forberedelse til å jobbe som sykepleier i et stadig mer flerkulturelt samfunn, fortalte Julianna.
En annen student fortalte om spaserturer der pasienten holdt armen rundt henne og pratet i vei på norsk.
– Vi forsto hverandre likevel, og kunne bygge en relasjon uten språket, fortalte Emily R.
Studentene var imponert over hvordan de ansatte, sammen med pasientene, skapte god stemning på sykehjemmet slik at det ble mer enn bare en arbeidsplass. Det var tydelig at de amerikanske studentene kom godt inn i dette fellesskapet: En av pasientene skrev en lapp med gode råd for livet på engelsk til en studentene i avskjedsgave, en annen fikk et lykketroll fra en pasient hun hadde fått ekstra god kontakt med.
Kari Stensletten fra VID, som fulgte opp studentene, synes at de amerikanske studentene hadde et høyt refleksjonsnivå, og at det var svært givende å arbeide med dem.
Mulig med praksis i USA for VIDs studenter
Det er fullt mulig for VIDs studenter å foreta reisen den andre veien. VID Bergen har på høstsemesteret i tredje studieår praksis i hjemmesykepleie ved Azusa Pacific University (APU) i California, USA.
Ta kontakt med Margrethe Søvik, internasjonal koordinator ved VID Bergen hvis du har spørsmål.