
Bærekraft i vår forskning
VIDs forskningssatsing bidrar med kunnskap og kompetanse for profesjonell praksis innenfor helse- og sosialsektorene, utdanningssektoren og kirken.
Norges Forskningsråd (NFR) tildelte i slutten av april 2024 VID 30 millioner kroner til etablering av forskningssenteret PATHWAYS. Senteret forsker på barn og unge i sårbare institusjonelle situasjoner for å forstå deres erfaringer i barnevern, i tjenester for barn og unge med funksjonsnedsettelser, i helsevesenet, i kriminalomsorgen og i NAV. Et mål med forskningen er å identifisere blindsoner i systemene, belyse overganger mellom institusjoner, forbedre praksis og utvikle innovative institusjonsdesign tilpasset barn, unge og deres familier.
VID bidrar til utvikling av kunnskap og metoder for å redusere ungt utenforskap gjennom deltakelsen i prosjektet Positive avvik – En innovativ tilnærming til ungt utenforskap (POSTUT), som er et innovasjonsprosjekt finansiert av NFR som ble igangsatt i 2024.
Sosial bærekraft kommer også til uttrykk innenfor sannhets- og forsoningsarbeidet og oppgjøret med fornorskningen av samer, kvener/norskfinner og skogfinner. Prosjektet ReconTrans (avsluttet i 2023) undersøkte sannhets- og forsoningsprosesser i flere ulike land og ga viktige innspill til den norske sannhets- og forsoningskommisjonen. Prosjektet ledet blant annet til to bokutgivelser: Trading justice for peace (2022) og Cultivating Transformative Reconciliation (2024).
Kirkelig utdanningssenter nord / VID Tromsø arbeider mye med spørsmål knyttet til sannhet og forsoning og sosial bærekraft i nord. De tilbyr blant annet videreutdanningen Sannhet og forsoning som teologi og praksis.
Andre eksempler på forskningsprosjekter som fremmer sosial bærekraft:
Forskningsgruppen Økoteologi, Bærekraft og Utdanning (ØkoBu)
Spesialkaffe som drivkraft for sosial bærekraft
Ontological Bridge-building for Climate Change Mitigation in Maasailand.